2010.01.01. Makkosmária, Normafa, EF-S 10-22 f3.5-4.5

Megleptem magam egy Canon EF-S 10-22 f3.5-4.5 objektívvel, ezért ez a bejegyzés inkább az objektívről, meg a nagylátószög próbálgatásáról szól.

A képeket a Flickr-en is meg lehet nézni.

A 10-22-es kromatikus aberrációja elég nagy, vagy legalábbis elszoktam tőle, mert az eddigi objektíveimnek (50 f1.4, 85 f1.8, 70-200 f4.0 L IS) gyakorlatilag nincs. Ha RAW-ban fényképezünk (én mindig), akkor könnyen korrigálható a DPP-ben.

Ilyen fakorona-képet csak ekkora látószöggel (10 mm, teljes képkockán 16 mm) lehet fényképezni.

Szuziról a kép 22 mm-en (átszámolva 35 mm) készült, ez már a normál látószög határa.

Skeleton Tree Susie

Jobbra nézek, balra nézek, ha nem jön semmi, átmegyek - énekelte a 100 folk celsius úgy 20 évvel ezelőtt egy gyereklemezen - ez jutott eszembe a következő két képről.

A képek 10 mm-es fókusztávval készültek, az objektív Szuzitól kb. 30 centire lehetett. A képek elkészítéséhez hasra kellett feküdni a földre. Ez egy 'fetrengős' objektív, nagyon közel kell menni a dolgokhoz. Persze ez nem az objektív hibája, a nagylátószög miatt van.

Szerintem nagyon jó a térérzet a képeken. A képszéleken egy kicsit elmegy az élesség, de belefér.

Susie Looks Left Susie Looks Right

Ezek a gombák ugyanazon a fatörzsön voltak. Szintén 'fetrengős' kép.

Mushroom on Tree Mushroom on Tree

Egy viszonylag rövid útszakasz is szinte végtelennek tűnik. Nagyon kell vigyázni, hogy a gépet vízszintesen tartsuk, egyébként nagyon nagy lesz a perspektivikus torzítás, ami szintén nem az objektív hibája, hanem a nagylátószög miatt van.

A negyedik képet döntve fényképeztem, mert másképp nem fért bele, aztán később számítógéppel korrigáltam. Akkora volt a korrekció mértéke, hogy az eredeti 3:2 méretarányú képből 1:1-es lett.

A lemenő nap szépen megvilágította a fák koronáját.

Susie the Big Hiker Skeleton Tree in Sunset
Skeleton Trees in Sunset Skeleton Trees in Sunset

Anna-rét és Normafa között, de méginkább visszafelé a zöld kereszt út nagyon sáros volt, ezért Szuzi elképesztően sáros lett. Sajnos nem készült értékelhető kép a sáros állapotról, ezért csak a csutakolás végeredményét tudom megmutatni.

A fürdés, szárítás, kozmetika két és fél órát tartott, Szuzi hősiesen tűrte, de a végére teljesen elfáradt, jártányi ereje sem maradt.

Ezek a képek az 50 f1.4-es objektívvel készültek. Sokkal jobb a felbontás, mint a 10-22-essel, de ez egy fix, normál látószögű objektív.

Susie Showered and Tired Susie Showered and Tired
Susie Showered and Tired Susie Showered and Tired
  Néhány jog fenntartva, a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! licence szerint.